Stacks Image 960

за да закупите диска натиснете тук

СЪЗНАНИЕ / ГЕОРГИ КОРНАЗОВ & ЛЕОНАРДО МОНТАНА / 2014
Георги Корназов, тромбон, композиции
Леонардо Монтана, пиано

1 УТРИН
2
ОЧАКВАНЕ
з ЗИГ ЗАГ
4
ВЕЧНОСТ
5
СТРАСТ
6
ТЪМНИНА
7
ТЪГА
8
ПОРИВ
9
РАЗМИСЪЛ
10
ПОЛЕТ
11
СЪЗНАНИЕ

ПРЕСА
превод от френски Людмил Фотев

«С бразилския пианист Леонардо Монтана дуото оставя свобода на въображението за слабостта си към мелодиите и хармониите. Мощ и прецизен ритъм (Монтана), изпипан дъх и хармонии (Корназов) - каква неподражаема звукова му амплитуда има този тромбонист!»
VINCENT COTRO,
JAZZMAGAZINE, novembre 2014

«Георги Корназов изрева с тромбона си. Ръмжане, жалби и гигантско мъркане, внезапни звукови експлозии, пресичани от неочаквани oбертонове, когaто гласът му добавя още някоя мелодична фраза в мундщука. Пиесите се следват без прекъсване и публиката рядко има време да аплодира или дори да си помечтае. Репертоарът му за момент ми напомня Долар Бранд, но и той като отправна точка се губи в цялостта,включваща и традиционни звуци и балкански блуз без наистина да може да бъде разпозната – лирична, разтърсваща, грандиозна, героична цялост, населена от Корназов с особен вътрешен гняв, едва усмиряван от някоя деликатна реплика на Леонардо Монтана. Тя е полиморфна, играе си с акорди, арпежи, акомпанимент, унисон, допълнителни мелодични фрази, които стимулират, коментират, контрастират. Богата е, оставайки на заден план от тръбището на подивелия тромбон, разкъсващ всичко живо, покрай което минава. Взаимодействието е еднопосочно, изключващо моменти на взаимно разнежване и магията на разменената нота и тишина, възможна при дуото. На момента съм грабнат от колективната възхита, но парче след парче се възправям срещу някой, който може да ви задуши с любов, гняв, възмута или ентусиазъм.»

FRANCK BERGEROT redacteur en chef de JAZZMAGAZINE, juillet 2015
http://www.jazzmagazine.com/index.php/le-jazz-live/1-le-jazz-live/1143-respire-jazz-le-jazz-en-tandem#sthash.JZVQNolF.dpuf


«Напразно търсих, рових в паметта си, обикалях сред изпълнените с изненада рафтове обществените медиатеки, разпитвах старите мъдреци - дуата тромбон-пиано въобще не са бол. И за останалото, целият албум залага на редки неща. И най-вече задачата, която си поставят ГеоргиКорназов и Леонардо Монтана. От дуото наистина лъха екзотика: не всеки ден има такова взаимодействие в съвместното свирене на българин и бразилец. Но и двамата музиканти отдавна живеят във Франция, където сме оценили чувствителността им, самите те са имали доста възможности за среща преди излизането на "Съзнание". Единайсетте му пиеси, композирани и продуцирани от Корназов трябва да се възприемат като сюита. И след тези истории е време за музиката. Още с първите тактове пианото изригва в хармонични каскади - ясно е, от формализма няма да остане и следа. Всяко парче носи българско име, което определя цветността му: "Утрин" е топло, медно, пълно с надежди; "Очакване" е по-медитативно. Монтана търси в дълбините на струните си необходимия пулс, който да поддържа големия мелодичен замисъл на Корназов, едновременно пъргав и изпълнен с мекота. Чувството за ритъм на пианиста позволява на партньора му да увеличи ефектите на мундщука и сурдината, които променят тембъра за да му придадат дълбочина, като в оглушителното "Порив" - там тромбонът е като филтриран от потопа на отсечени акорди. В "Страст" ролите се уравновесяват, дори понякога се разменят, когато той се понася в бурен рев. Темата е просто светлина, която кръжи между двамата солисти, които видно споделят радостта си. Досега нито в квинтет "Хоризонти", нито в "Сила", записан в секстет, Корназов не е имал пиано. Като слушаме "Вечност" откривамеи близостта му с този инструмент, предизвикващ повече поетичност, отколкото сме свикнали. Представяме си квинтет "Хоризонти" обогатен с Монтана. След такъв хубав албум направо си е крайно време.»

FRANPI BARRIAUX, CITIZEN JAZZ janvier 2015
http://www.citizenjazz.com/Gueorgui-Kornazov-Leonardo-Montana.html