Stacks Image 960

за да закупите диска натиснете тук

ВЯРА /ГЕОРГИ КОРНАЗОВ "ХОРОЗОНТИ" КВИНТЕТ / BMC Records, 2008  
Георги Корназов, тромбон, композиции
Емил Паризиан, саксофон сопрано
Маню Коджиа, китара
Марк Буронфос, контрабас
Карл Янушка, барабани

1 Veronique
2 Testament
3 Sianie
4 Oblatsi
5 Viara
6 Na mama
7 Lune
8 Souvenir des Balkans
9 Pessen


ПРЕСА  "ВЯРА"/ BMC RECORDS 2008 ★★★ JAZZMAN,  fff  Télérama

превод от френски Людмил Фотев

Нов албум на прочутия български тромбонист Георги Корназов...Блестящото му чувство за композиция и оркестрация носи динамичен заряд. Тръгвайки от много красиви и доста прости мелодични фрази, Корназов очертава музикални пространства, развивайки нещо различно, родено в регистъра на оголените емоции и чувствително към духовите, които са в диалог или в унисон в един изчистен груув.”
JEAN-MARC GELINLES DERNIERES NOUVELLES DU JAZZ 

Музиката на “Вяра” е модерен джаз, аранжиран интелигентно, от типа музика, която ти се иска да слушаш отново и отново с най-голямо удоволствие. Мелодиите, композирани в контрапункт се редуват с части в унисон, за да останат задълго в паметта на слушателите. Музиката на Корназов заема цялата палитра на възможните настроения от мечтателната красота до яростната буря.”
CONCERTO  N°6
 

Георги Корназов чертае пътя си в посока красота благодарение на елегантния си почерк на композитор и аранжор. В албума си се е погрижил да уравновеси текстурите на тромбона, сопрано саксофона и китарата”
YANN MENS, La CROIX

Космополитен" "Увличаща музика, смес на всички европейски култури, започвайки естествено с тези на Източна Европа, но в лоното на джаза, който е постоянна референция. Успехът поставя “Вяра” сред дисковете, които стоят до сърцето.”
NICOLAS BENIES, ROUGE- Hebdomadaire de la LCR

  Новият му албум “Вяра” е най-личностната творба на джазмена. Той е в точния тон, цвят и дълбочина. Избягвайки изкуствения блясък, артистът създава чрез композициите и оркестрациите си гъвкави в по-голямата си част фигури. Като цяло може да се желае още малко лекота, но тази неравномерност се дължи на различните душевни състояния в основата на деветте парчета от албума. Въпреки това, през вълните на една странна звукова “лунна” светлина се появяват пронизващите ни ефекти на един създател, който знае как се прави и как се налага джаза - скромно, но непреклонно. Албумът е в раздел интимност, задушевност, влюбеност. Духовите не нарушават славянския и балкански полъх, дори обратното: всичко се появява в леки, но никога неглижирани краски – доказателство (ако потрябва), че Георги Корназов е завършен музикант – прецизен и оценяващ детайла без да се прави на безценен. Предпочита магията пред чара и тя действа.”  
JEAN-PAUL GAVARD,  LES IMMORTELS


Албумът е толкова хубав, че си изкушен да не казваш нищо повече. Но после си спомняш за удоволствието, което трябва да се сподели. Георги Корназов е вселена между България и Западния джаз, майсторска смес на неустоими мелодии прекарани през призмата на съвременността. Разчитащ на вдъхновени музиканти, тромбонистът оставя място за изражението на лиризъм, носталгия и интимна топлота. Величие на духа струи от музиката, която се отличава и с точност на израза, омесена с емоции.”
YVES DORISON / CULTURE JAZZ


“С този албум Георги Корназов предлага модерен и много личен джаз. Културното наследство на Централна Европа е там за наше най-голямо удоволствие и то е съставна част от тази люлееща ни емоция. Георги Корназов създава ясна атмосфера, където напрежението никога не е чуждо, подобно на вълна, която всеки момент ще се разбие. Музикалните настроения увличат слушателя без да го пускат: релакс на границата на носталгията, редуван с дълги моменти на непогрешима ритмика. Албум, който е самата наслада! Качеството на звука е много добро. Той е едновременно лек и прозрачен. Материализира напрегната и невероятно раздвижена мелодика. Духовите са блестящи в израза си на комуникативна енергия. Възпроизвеждането е леко, но в никакъв случай не асептично и стерилно. Навсякъде се усеща материята и суинга. Работа, заслужаваща адмирации на артист, който ако още не сте открили, побързайте!” 
LAURENT THORINHAUTE FIDELITE 

"Пет силни музикантски личности са обединени в квинтет „Хоризонти” на Георги Корназов. Както колективните изпълнения и солата нямат никакви ограничения, така и съставът показва добър вкус, опирайки се на дадена тема, която развива и към която се връща в обмена на импровизации. Усещанията са ни за музициране колкото обрано, толкова и изпъкващо с радостта от съвместното творчество. Множество вселени се сливат в изобилието на тембри и докосващи ритми. Слушайки изсвирените/изпяти от Георги Корназов и Емил Паризиен теми се питаме как така дуата тромбон-сопран саксофон не се срещат по-често. Тембрите им така се допълват, че красивият бленд е едновременно нежен, хищен, лек и плътен. Забележителна е работата им по унисоните/каноните, въпросите/отговорите, мелодичните линии/контрапунктите, особено във „Вяра”. Прецизно изсвирени, но и изпъкващи впоследствие, мелодиите сами по себе си са широко поле за изследване. Индивидуалните включвания по естествен начин се вписват в континуума на темите – мелодични, вдъхновени, но също и под знака на лудостта, която ни прави различни.
Корназов още веднъж налага екземплярната си естетика. Овладян звук, широка палитра на нюансиране (дъхове, викове, полифонии когато едновременно пее и свири, безупречни в еднаквата си интензивност, но и гъвкави в извивките си, дори ръбати в ломовете си) в добавка към интелигентния строеж на изказа и прозрачността на фразата му позволяват при всякакви обстоятелства да изтъкава истини с тромбона си. Различен, но и допълващ, интегралният подход в обгръщащото ни свирене на Емил Паризиен се вписва в мелодичната тъкан според темата било страстно, било деликатно. В «Завещание» ни напомня, че ако музикалните му афинитети често го подтикват към абстракцията (или по-скоро към софистицирана визия на почерка и орнамента), саксофонът му си остава безмерно фин. Във „Вероника” или „Сияние” бързината и креативността му са направо смайващи.
Осигуряващ връзката между духовата и ритмичната секция, Маню Коджиа като че има специалната дарба да бъде навсякъде. Може да поддържа тема или да участва в някой риф, придавайки му плътност, да тъче хармонии, с които да оцветява парчето, да става солист (и то какъв!) или да включва китарата си в ритмиката, предлагайки антуража си на контрабаса на Марк Бюронфос. Рязко може да промени звуковата маса, стига да гарантира с това перфектно равновесие. Но при всички положения, без китарата му не може. Възприемането на музиката на квинтета би било непълно без скромността на контрабаса на Марк Бюронфос, анти-демонстративен и безупречен от началото до края на албума. Винаги нюансиран, той поддържа формацията като гъвкав скелет с леките си и добре обмислени линии. Хорусите му в «Testament» и «Oблаци» отразяват най-добре свиренето му – красиво и безискусно. В „Сияние” по-ударното присъствие на инструмента ни убеждава в поливалентността му и в лекотата, с която стои във всички регистри. Карл Янушка е също точно подбран партньор. Ритмите му танцуват когато мелодиите пеят, допринасяйки за по-мека и оптимистична обща пулсация. Винаги с интересни предложения – било в посока енергийност (бурния пасаж в „Сияние”), било в посока финес (перфектна игра с четчиците в „На мама”), било в посока оригиналност (маршовият ритъм, който придава парадоксална лекота в „Луна”). Квинтет „Хоризонти” е от формациите, която ти се ще по-често да гледаш и слушаш. Имах удоволствието наскоро да ги гледам в Конфлан-Сент-Онорин и прекараните с тях моменти бяха повече от приятни. Всичките хвалебствия, които изсипах за албума им са още по-заслужени при живото му представяне. Така че, когато ги забележите някъде наблизо, концертът им си заслужава отвсякъде! Дотогава просто си подарете албума „Вяра” – струва си!"
MOZAIC JAZZ