ПРЕСА
“Георги Корназов е сред най-даровитите и екзалтиращи ни съвременни тромбонисти” FRANPI BARRIAUX, SUN SHIP  
PARCHEMIN-BG


“Корназов е незаменим в група и връх като солист. ...С работата си той разви учудваща виртуозност и уникална звучност – мека и вибрираща, и то на такъв неблагодарен инструмент. ...Неподражаемата прашинка, доближаваща ни до топлотата на човешкия глас. Георги успява напълно в идентичността си на джазмен, оставайки верен на корените, филигранно присъстващи навсякъде. ...Прекрасно свидетелство за космополитния дух, вдъхновяващ този чудесен музикант.” PASCAL ROZAT, JAZZMAN


"Моят любим тромбонист напоследък: често се захласвам по Георги Корназов. Георги е толкова уникален, че дори не знам как да го категоризирам. Той е един от най-уникалните тромбонисти, които съм чувал със сигурност. И има толкова много сурова неподправена енергия. Вдъхновяващо е за гледане! В някои отношения ми напомня на Рей Андерсън, но езикът, който използва, е напълно различен - по-хроматичен. Мисля, че в импровизирането му има определен елемент от народната музика на родната му България, но това е всичко, което наистина мога да кажа. Чуйте сами!"
Максуел Акрий, джаз тромбонист, Бостън 29/12/2020


“Георги Корназов е завършен музикант – прецизен и оценяващ детайла без да се прави на безценен. Предпочита магията пред чара и тя действа.”
JEAN-PAUL GAVARD, LES IMMORTELS
PARCHEMIN-BG

“Корназов е от джазмените със собствен път и звучност.”
FRANPI BARRIAUX, SUN SHIP
PARCHEMIN-BG


“Георги Корназов е вселена между България и Западния джаз, майсторска смес на неустоими мелодии, прекарани през призмата на съвременността.”
YVES DORISSON, CULTUREJAZZ
PARCHEMIN-BG


“Музиката на Корназов заема цялата палитра на възможните настроения от мечтателната красота до яростната буря.”  CONCERTO N°6/2008

"Музика на разкореняване и на вкореняване, джазът не спира да афишира това очевидно противопоставяне. Двойственост, която тромбонистът Георги Корназов показва без замисляне чрез своите композиции. Джазът, превърнал се в негов език, е отражение на разнообразие от влияния, които му дават едно безгранично богатство." NICOLAS BENIES, ROUGE- Hebdomadaire de la LCR


"Фин, деликатен и нюансиран почерк, открояващ се ярко с изчистени линии и прозрачни настроения.” FELIX MARCIANO, JAZZMAN“Корназов, предлага истинска музика, в която отеква фолклор, но най-вече отвореният страстен дух на джаза.”
MICHEL CONTAT,
"TELERAMA"
PARCHEMIN-BG"Много изразителeн музикант и несравним инструменталист, Георги събира около себе си един добър и сплотен екип в услуга на неговите композиции за един лиричен и ангажиран джаз"
PANNONICA,
NANTES


“Колкото до Корназов, отдавна се удивляваме на регистъра, който изразява. Техниката му на свирене е такава, че дава израз на всички емоции. Тези, които са го чули, знаят, че е музикант, привикнал на големи награди, който може да свири всичко и навсякъде. Той не спира да изненадва със свиренето си, в което винаги има изострено чувство за оркестрация.”

JEAN-MARC GELIN,
LES DERNIERES NOUVELLES DU JAZZ
PARCHEMIN-BG“Албумът е толкова хубав, че си изкушен да не казваш нищо повече...
Георги Корназов е вселена между България и Западния джаз, майсторска смес на неустоими мелодии прекарани през призмата на съвременността. Разчитащ на вдъхновени музиканти, тромбонистът оставя място за изражението на лиризъм, носталгия и интимна топлота. Величие на духа струи от музиката, която се отличава и с точност на израза, омесена с емоции.”
YVES DORISSON, CULTUREJAZZ
PARCHEMIN-BG"От този оригинален звуков нюанс се освобождава една дива и красива енергия, сънища за големи равнини и приказни пътувания"
PANNONICA,
NANTES


"Мощ и прецизен ритъм (Монтана), изпипан дъх и хармонии (Корназов) - каква неподражаема звукова амплитуда има този тромбонист!"
ВЕНСАН КОТРО,
JAZZMAGAZINE


"Корназов смесва с голямо чувство за звукова алхимия изкуството на изтънчената форма и има подчертан вкус за мелодия и силен стремеж към импровизация."
FRANCK MEDIONI,
JAZZMAN


"Георги Корназов разгръща своето богатство от красноречие в тромбона...Една възвишена душа..."
AUXERRE JAZZ CLUB"Корназов композира със своята памет, с мелодиите на своето детство, и намира точните думи."
JONATHAN-DUCLOS ARKILOVICH,
JAZZMAN, octobre 2004


"Корназов демонстрира впечатляваща си техника и широка гама от изразни идеи ... винаги предизвикателна и вълнуваща музика."
SCOTT YANOW, Los Angeles Jazz Scene
PARCHEMIN-BG


ПРЕСА "THE BUDAPEST CONCERT" 2014

превод от френски Людмил Фотев


"В репертоара, само оригинални композиции на лидера: редуване на празнични ритми и цветисти мелодии... В целия албум се наслаждавамe нана големия дебел звук на Георги Корназов, с перфектно владеене на техниката на мултизвуците ...
Това е наистина един от най-вълнуващите албуми през последните месеци."
CLAUDE LOXHAY, JAZZHALO, Belgium
PARCHEMIN-BG

"Перфектен албум! Замечтанa и успокояваща музика достига сетивата ни, красиви и възпламеняващи мелодични линии се взривят понякога в съзнанието ни. Лиризъм, балкански музикални елементи, сладки и очерователни мелодии, и в същото време несломима енергия ... Уникален и един вид магия в джаза."
ROBERT RATAJCZAK, LongPlay, Poland
PARCHEMIN-BG


"Корназов демонстрира впечатляваща си техника и широка гама от изразни идеи ... винаги предизвикателна и вълнуваща музика."
SCOTT YANOW, Los Angeles Jazz Scene
PARCHEMIN-BG


"Един модерен албум, пълен с живот, емоции и силни контрасти!"
PATRICK ŠPANKO, Skjazz.sk, Slovenie
PARCHEMIN-BG


"От дълги години българският тромбонист Георги Корназов разхожда квинтета си Хоризонти по всички ширини. Добре познат във Франция, Георги е и в зората на авантюрата на лейбъла Yolk с акустичната формация OLH на Жофроа Тамизие в 2001, както и дълги години част от Страда секстет на Анри Тексие заедно с китариста Маню Коджиа, друг стълб в Хоризонти. В „На Тони“ – началото на концерта им в Будапеща - например можем да открием следите от общото им съжителство в оркестрите на Тексие благодарение на изобилието от багри и равновесието в квинтет, блестящ в ритмично отношение с контрабаса на Марк Бюронфос и елегантните ударни на Карл Янушка. Семплият и пробивен почерк на Корназов напомня за балканските традиции без никога да се затваря в тях, а Коджиа си извайва въздушните нюанси, като в пухкавото Childrens’ Songs. Изданието е на Budapest Music Center (ВМС), което е гаранция за унгарския опит в топлия концертен запис от будапещенския фестивален джазфорум на ВМС през 2011, като това е вторият им албум за същия лейбъл след Вяра (2008). Хронологически, той е преди Сила, където за пръв път към квинтета се добавя и тромпета на Тамизие. „Вероника“ е дълбоко потапяне в репертоара на Хоризонти, изведено до слънчев разговор между музикантите. Хоралното свирене на Корназов е здраво споено с това на саксофониста Емил Паризиен, за да могат заедно да се изправят пред бурната китара без никога да се стигне до разрив помежду им. Първата част на албума изненадва с единството на групата начело с Корназов и лекотата, с която музикантите възприемат идеите му, да не говорим за безгрешната му техника: никога демонстративна, винаги част от общия наратив. Втората част е сюитата Будапеща, която директно ни препраща към изказа, даващ името на албума Сила. Едновременно е носталгична,но не по-малко е и томителна по столицата на бившата империя на брега на Дунав и на границата на Изтока и Запада. В „Плевели“ присъстваме на постепенно извайване с всеки следващ инструмент докато стигнем до обратното завъртане на Бюронфос и Коджиа. Усещаме втвърдяването на водещия замисъл в момента, когато Паризиен контрира рязко на наситената китара в „Balkan Spirit“ и дори във фанфаронското „Feux“ /"Огън". Със сигурност, най-завършеният момент на този истински прекрасен състав."
FRANPI BARRIAUX, CITIZEN JAZZ, decembre 2014
PARCHEMIN-BG


ПРЕСА "СЪЗНАНИЕ" JAZZMAN, ноември 2014


превод от френски Людмил Фотев

«С бразилския пианист Леонардо Монтана дуото оставя свобода на въображението за слабостта си към мелодиите и хармониите. Мощ и прецизен ритъм (Монтана), изпипан дъх и хармонии (Корназов) - каква неподражаема звукова му амплитуда има този тромбонист!»
VINCENT COTRO,
JAZZMAGAZINE, ноември 2014


«Георги Корназов изрева с тромбона си. Ръмжане, жалби и гигантско мъркане, внезапни звукови експлозии, пресичани от неочаквани oбертонове, когaто гласът му добавя още някоя мелодична фраза в мундщука. Пиесите се следват без прекъсване и публиката рядко има време да аплодира или дори да си помечтае. Репертоарът му за момент ми напомня Долар Бранд, но и той като отправна точка се губи в цялостта,включваща и традиционни звуци и балкански блуз без наистина да може да бъде разпозната – лирична, разтърсваща, грандиозна, героична цялост, населена от Корназов с особен вътрешен гняв, едва усмиряван от някоя деликатна реплика на Леонардо Монтана. Тя е полиморфна, играе си с акорди, арпежи, акомпанимент, унисон, допълнителни мелодични фрази, които стимулират, коментират, контрастират. Богата е, оставайки на заден план от тръбището на подивелия тромбон, разкъсващ всичко живо, покрай което минава. Взаимодействието е еднопосочно, изключващо моменти на взаимно разнежване и магията на разменената нота и тишина, възможна при дуото. На момента съм грабнат от колективната възхита, но парче след парче се възправям срещу някой, който може да ви задуши с любов, гняв, възмута или ентусиазъм.»
FRANCK BERGEROT, главен редактор на JAZZMAGAZINE, юли 2015


«Напразно търсих, рових в паметта си, обикалях сред изпълнените с изненада рафтове обществените медиатеки, разпитвах старите мъдреци - дуата тромбон-пиано въобще не са бол. И за останалото, целият албум залага на редки неща. И най-вече задачата, която си поставят ГеоргиКорназов и Леонардо Монтана. От дуото наистина лъха екзотика: не всеки ден има такова взаимодействие в съвместното свирене на българин и бразилец. Но и двамата музиканти отдавна живеят във Франция, където сме оценили чувствителността им, самите те са имали доста възможности за среща преди излизането на "Съзнание". Единайсетте му пиеси, композирани и продуцирани от Корназов трябва да се възприемат като сюита. И след тези истории е време за музиката. Още с първите тактове пианото изригва в хармонични каскади - ясно е, от формализма няма да остане и следа. Всяко парче носи българско име, което определя цветността му: "Утрин" е топло, медно, пълно с надежди; "Очакване" е по-медитативно. Монтана търси в дълбините на струните си необходимия пулс, който да поддържа големия мелодичен замисъл на Корназов, едновременно пъргав и изпълнен с мекота. Чувството за ритъм на пианиста позволява на партньора му да увеличи ефектите на мундщука и сурдината, които променят тембъра за да му придадат дълбочина, като в оглушителното "Порив" - там тромбонът е като филтриран от потопа на отсечени акорди. В "Страст" ролите се уравновесяват, дори понякога се разменят, когато той се понася в бурен рев. Темата е просто светлина, която кръжи между двамата солисти, които видно споделят радостта си. Досега нито в квинтет "Хоризонти", нито в "Сила", записан в секстет, Корназов не е имал пиано. Като слушаме "Вечност" откривамеи близостта му с този инструмент, предизвикващ повече поетичност, отколкото сме свикнали. Представяме си квинтет "Хоризонти" обогатен с Монтана. След такъв хубав албум направо си е крайно време.» FRANPI BARRIAUX, CITIZEN JAZZ , janvier 2015
PARCHEMIN-BGПРЕСА «СИЛА», BMC
Records, "CHOCK" JAZZMAGAZINE
, novembre 2013

превод от френски Людмил Фотев

«В този запис, където изпъква брилянтния аспект на тази витална музика Георги Корназов доказва, че не е нужно да загърбва джазменската си същност за да открие музиката на един друг свят. Той никога не демонстрира техническата си лекота, която поставя в услуга на интензивните си емоции, споделяни прекрасно от първокласните музиканти, напълно потопени в музикалната му вселена. Чисто удоволствие!»  PHILIPPE VINCENT, JAZZMAGAZINE


«Стилът на българския тромбонист, едновременно лиричен и галещ, но и дълбок и накъсан, съблазни както слушателите, така и музикантите му.» 
FRANPI BARRIAUX, SUN SHIP
PARCHEMIN-BG


«Корназов възкресява музика от изначалните пластове на дуалистичния свят, населен от особена енергия. Избягвайки неподредеността, тя остава на нивото на амбициите на композитора-тромбонист. Секстетът е създател на несрещана носталгия. Понякога тя ни хваща отвъд приглушените мелопеи на най-успешните им фрий-джаз акценти. Бързина и забавен каданс се редуват в звуковия спектакъл, изпълнен с многоточия в джаз-граматиката си. Строгостта на ансамбъла кореспондира с изключително инструментално богатство, където в кондензиран вид Корназов ни обогатява без въобще да се набива се науши.» JEAN-PAUL GAVARD, LES IMMORTELLES
PARCHEMIN-BG


«Музиката е прозрачна като несекващ ручей, който спокойно лъкатуши през тихи и безкрайни пейзажи. Формацията носи със себе си обединяващата естетика от всички краища на фолклора и традиционната народна музика, стигаща до най-оригиналните и инвентивни форми без да ги прави недостъпни. Това е умела сплав от фолклор, химни и завладяващи мелодии, отворени към най-свободните форми.» 
THIERRY GIARD, CULTURE JAZZ


«Слонски, но и деликатен, тромбонът не е от инструментите за масова употреба. Не може без вътрешен усет към дъха и към гласа за да си господар на силата и финеса. Корназов е сред онези, които успяват в нюансите на импозантната тръба. Ако се търси етикет за музиката на Георги Корназов, редактираната версия би била „смесица отзападен джаз  българска народна музика“, но това далеч не е всичко, защото субтилните композиции на Корназов не могат да бъдат сведени в един жанр. Съвременният му почерк черпи ерудицията си от класическата музика и бунта си от джаза. За пиесите са му необходими музиканти, умели в проникването, но и в канализирането на звука на неуморимия му цуг.»   LES MURS DU SON   

ПРЕСА  "ВЯРА", BMC RECORDS 2008 ★★★ JAZZMAN,  fff  Télérama 

превод от френски Людмил Фотев

“След “Старо време” през 2001 и “ С дъх на розово масло” през 2004, тромбонистът Георги Корназов представя нов етап на кариерата си на лидер, предлагайки великолепния си албум “Вяра”, което на български е и упование, надежда.” www.qobuz.com “Нов албум на прочутия български тромбонист Георги Корназов. ...Блестящото му чувство за композиция и оркестрация носи динамичен заряд. Тръгвайки от много красиви и доста прости мелодични фрази, Корназов очертава музикални пространства, развивайки нещо различно, родено в регистъра на оголените емоции и чувствително към духовите, които са в диалог или в унисон в един изчистен груув.”
JEAN-MARC GELIN LES DERNIERES NOUVELLES DU JAZZ 
PARCHEMIN-BG

“Музиката на “Вяра” е модерен джаз, аранжиран интелигентно, от типа музика, която ти се иска да слушаш отново и отново с най-голямо удоволствие. Мелодиите, композирани в контрапункт се редуват с части в унисон, за да останат задълго в паметта на слушателите. Музиката на Корназов заема цялата палитра на възможните настроения от мечтателната красота до яростната буря.”   CONCERTO  N°6 
Георги Корназов чертае пътя си в посока красота благодарение на елегантния си почерк на композитор и аранжор. В албума си се е погрижил да уравновеси текстурите на тромбона, сопрано саксофона и китарата”
YANN MENS, 
La CROIX

"Увличаща музика, смес на всички европейски култури, започвайки естествено с тези на Източна Европа, но в лоното на джаза, който е постоянна референция. Успехът поставя “Вяра” сред дисковете, които стоят до сърцето.” NICOLAS BENIESROUGE- Hebdomadaire de la LCR 
Новият му албум “Вяра” е най-личностната творба на джазмена. Той е в точния тон, цвят и дълбочина. Избягвайки изкуствения блясък, артистът създава чрез композициите и оркестрациите си гъвкави в по-голямата си част фигури. Като цяло може да се желае още малко лекота, но тази неравномерност се дължи на различните душевни състояния в основата на деветте парчета от албума. Въпреки това, през вълните на една странна звукова “лунна” светлина се появяват пронизващите ни ефекти на един създател, който знае как се прави и как се налага джаза - скромно, но непреклонно. Албумът е в раздел интимност, задушевност, влюбеност. Духовите не нарушават славянския и балкански полъх, дори обратното: всичко се появява в леки, но никога неглижирани краски – доказателство (ако потрябва), че Георги Корназов е завършен музикант – прецизен и оценяващ детайла без да се прави на безценен. Предпочита магията пред чара и тя действа.”   JEAN-PAUL GAVARD,  LES IMMORTELS

PARCHEMIN-BG
Албумът е толкова хубав, че си изкушен да не казваш нищо повече. Но после си спомняш за удоволствието, което трябва да се сподели. Георги Корназов е вселена между България и Западния джаз, майсторска смес на неустоими мелодии прекарани през призмата на съвременността. Разчитащ на вдъхновени музиканти, тромбонистът оставя място за изражението на лиризъм, носталгия и интимна топлота. Величие на духа струи от музиката, която се отличава и с точност на израза, омесена с емоции.” YVES DORISON  
PARCHEMIN-BG

С този албум Георги Корназов предлага модерен и много личен джаз. Културното наследство на Централна Европа е там за наше най-голямо удоволствие и то е съставна част от тази люлееща ни емоция. Георги Корназов създава ясна атмосфера, където напрежението никога не е чуждо, подобно на вълна, която всеки момент ще се разбие. Музикалните настроения увличат слушателя без да го пускат: релакс на границата на носталгията, редуван с дълги моменти на непогрешима ритмика. Албум, който е самата наслада! Качеството на звука е много добро. Той е едновременно лек и прозрачен. Материализира напрегната и невероятно раздвижена мелодика. Духовите са блестящи в израза си на комуникативна енергия. Възпроизвеждането е леко, но в никакъв случай не асептично и стерилно. Навсякъде се усеща материята и суинга. Работа, заслужаваща адмирации на артист, който ако още не сте открили, побързайте!”
LAURENT THORINHAUTE FIDELITE 


ПРЕСА  «С ДЪХ НА РОЗОВО МАСЛО» CRISTAL RECORDS 2004, ★★★ JAZZMAN 

превод от френски Людмил Фотев
«Ах, носталгия, когато ни обземеш! Георги Корназов знае своя сюжет и не изневерява, когато говори за разкореняване и за тъга към родината.От българската народна музика, на която той познава тънкостите и двойственоста (той е направил първите си стъпки до големия кларинетист Иво Папазов), джаза, хибридна традиция и двубой, ако това е, хиляди пъти прекомпозирани, тромбониста и композитора на 33 години знае да вземе най необходимото.Корназов композира със своята памет (Спомен), с песните и мелодиите от своето детство и намира точните думи. Композициите не са никога сълзливи, надминаващи лаконичния стадий на припомняне, такъв беше случая в неговия първи опус "Старо време", (четири звезди в, Jazzman преди три години). По малко "схванат" и по "непритеснителен" от колкото в предишния диск, отпечатъка на една избягала България въпреки това е още по-настоятелен, както в композициите, така и в инструменталните части-присъствието на кавалджията Красен Люцканов, народен инструмент срещан преди при Боян Зулфикарпашич и Жулиан Люро.На някои може да им омръзне тези репетиращи се нюанси, леко опиянени от една славянска душа, и от безсрамния кросоувър на "духовите", добре показани. Но това е предварително решение и може да се преодолее.Когато въпросните духачи имат бъбривоста и дивата енергия на Стефан Гийом и когато шегите на лидера са "пречупени" от китарата на Маню Коджя, готови сме да си затворим очите и да вземем първия влак за София.»  
JONATHAN-DUCLOS ARKILOVICH,
 JAZZMAN, octobre 2004 

"Вече добре вписани в музикалния френски пейзаж, композициите и аранжиментите на Г. Корназов са срещи между българската народна музика и европейската джазова култура. Понякога много възвишени, друг път много романтични и трогателни, винаги свирени с интензивна емоция, музиката на този наистина оригинален квинтет е за препоръчване."
"THIONVILLE MUSICAL ACTION", февруари 2006

"Корназов композира със своята памет, с мелодиите на своето детство и намира точните думи."
ДЖОНАТАН ДЮКЛО - АРКИЛОВИЧ, "JAZZMAN"


ПРЕСА  «STARO VREME» YOLK RECORDS 2001 ★★★★ JAZZMAN 
превод от френски Людмил Фотев
"Музика на разкореняване и на вкореняване, джазът не спира да афишира това очевидно противопоставяне. Двойственост, която тромбонистът Георги Корназов показва без замисляне чрез една от своите композиции - "ОКСИДЕНТАЛЕН ОРИЕНТ", толкова напомняща неговата родна България." Джазът, превърнал се в негов език, е отражение на разнообразие от влияния, които му дават едно безгранично богатство."   VINCENT BESSIERES, JAZZMAN, 2001 

"Георги Корназов разгръща своето богатство от красноречие в тромбона... Младостта на тези петима млади музиканти не им пречи да фигурират между няколкото най-търсени таланти в днешния френски джаз... Една възвишена душа."  JAZZ CLUB d’AUXERRE 

"От този оригинален звуков нюанс се освобождава една дива и красива енергия, сънища за големи равнини и приказни пътувания..." PANNONICA, NANTES 


"Квинтет разговорлив, изтънчен, силно лиричен, винаги готов да преобърне композиционните рамки, за да остави свободно място на индивидуалното вдъхновение, той смесва с голямо чувство за звукова алхимия изкуството за изтънчена форма, един подчертан вкус за мелодия и силен стремеж към импровизация." 
FRANCK MEDIONI,
JAZZMAN